Над 90 тежки строителни машини разчистват и днес  пораженията в

...
Над 90 тежки строителни машини разчистват и днес  пораженията в
Коментари Харесай

90 тежки машини разчистват в Карловско, стотици доброволци помагат и днес

Над 90 тежки строителни машини разчистват и днес  провалите в потърпевшите от наводнението карловски села Богдан, Каравелово и Слатина. В построяването и укрепването на речните корита, почистването на улиците и частните дворове в селата през вчерашния ден се включиха 3 фадроми, 3 булдозера, 7 щипки, 12 верижни багера, 24 колесни комбинирани багери, 36 камиона. Работата и дилемите на тежката техника беше координирана и разпределяна от отговорниците за всяко село, избрани от Кризисния щаб на община Карлово. 

С безплатен труд на помощ на потърпевшите от наводнението през вчерашния ден се притекоха над 1000 души доброволци от цялата страна. Заедно с тях провалите разчистваха над 100 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и Военновъздушни сили, както и 50 курсанти от Националния боен университет „ Васил Левски “ – Велико Търново и 40  от Висшето военно-въздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ – Долна Митрополия. Днес военнослужещите и курсантите още веднъж ще оказват помощ на популацията. Отново се чакат доста доброволци, община Карлово е основала нужната организация по разпределянето им по обекти, както и по обезпечаването на нужните принадлежности – лопати, ботуши, кофи, колички и други

От обособени пунктове се раздава питейна вода, храни и други движимости от първа нужда. Продължава набирането на дарения, заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Той обясни какви действия се възнамеряват за през днешния ден:

" Основните старания са в това да създадем нови корита на трите реки през трите обитаеми места – Слатина, Богдан и Каравелово. Имаме още работа, само че успяхме в огромна степен това да го създадем. Чистим улиците, доброволците и военнослужещите оказват помощ да почистим публичните здания и частните домове. Имаме над 70 единици техника от друг диаметър. Някои от доброволците също идват с техника. Караме трошенокаменна настилка, с която да запълним спешно ".

Междувременноч четири дни преди началото на образователната година има риск над 50 деца от бедстващите села в Карловско да не тръгнат на учебно заведение. Много от родителите са изправени пред същинско тестване с какви средства ще приготвят децата си за първия образователен ден.  Описът на вредите не е завършил, а помощта от 375 лв. от страната се чака в края на седмицата.

В Каравелово има 17 деца от бедстващи фамилии.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР